2012 m. rugpjūčio 29 d., trečiadienis

Pomidorų tarta


Tiesą sakant, nesu tikra ar čia tikrai tarta. Galbūt ir ne. Prisipažinsiu, bet net nežinau kokia yra tradicinė tarta ir kaip ją reiktų pasigaminti. Žinau, gėda, bet stengsiuosi apsišviesti šioje srityje. Jei dantį griežiate dėl tokio neišmanymo, galite pervadinti ją kitu pavadinimu, pavyzdžiui pica su pomidorais ar pomidorų pyragas. Kad ir kaip ten bebūtų su tais pavadinimais, šį patiekalą kaip pavadinsi, taip nepagadinsi. Skonis - išties stulbinamas. Žinoma ko norėt, kai sudėdi, atrodo, tobulai derančius ingridiantus: šviežius naminius pomidorus, sūrį, alyvuoges, bazilikus. Juk čia tiesiog sena gera klasika! Taip pat mane labai nustebino tartos pagrindas. Idėją pasiėmiau iš žurnalo "Virtuvė Nuo...Iki" naujojo numerio. Tik trys ingridientai, o rezultatas -fantastiškas! Na, žodžiu reikalas vykęs.



Pomidorų tarta

Pagrindui:

220 g miltų
80 g tirpinto sviesto
180 g pasukų
žiupsnelio druskos

Įdarui:

4 dideli mėsingi pomidorai
1 mažo raudonojo svogūno
1 skiltelė česnako
1 v.š. alyvuogių užtepėlės (labai tiko, bet jei neturite, dėkite paprastas alyvuoges)
80 g tarkuoto parmezano
kelios saujos smulkinto saldaus pieno sūrio (ne to, kurio sudėtyje yra cukraus, o kuris gaminamas iš natūraliai saldaus pieno)
žiupsnis druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
 po žiupsnį džiovinto mairūno, baziliko ir raudonėlio
šviežių bazilikų lapelių


Pasiruoškite pagrindą. Į didelį dubenį persijokite miltus, supilkite tirpintą sviestą, pasukas ir užminkykite minkštą tešlą. Išverskite tešlą ant šiek tiek miltais pabarstyto paviršiaus ir milkykite, kol bus vientisa ir elastinga. Iškočiotą tešlą įtieskite į sviestu pateptą ir miltais pabarsytą kepimo formą.

Ant pagrindo tolygiai paskirstykite alyvuogių užtepėlę, užbarsytkite tarkuotu sūriu. Sudėkite smulkintą česnaką ir labai plonai, girežinėliais pjaustytą svogūną. Sudėkite kubeliais pjaustytą saldaus pieno sūrį. Žinoma, galite jį keisti ir mocarela ar kitu mėgstamu sūriu. Jie čia puikiausiai tiks. Nepatarčiau sūrius dėti ant viršaus, nes jie labai greitai apskrunda, o gi norėtūsį, kad jie būtų minkšti ir tobulai išsilydę. Galiausiai išdėstykite pomidorų griežinėlius (j juos taip pat pjaustykite kuo ploniau ). Paskaninkite druska, pipirais ir prieskoniais.  Šaukite į 180° C orkaitę, maždaug 35 - 40 minučių. 


 Pomidorų tartą galite tiekti tiek karštą, tiek atvėsusią. Skanaus !


1 komentaras: